bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Webben var bättre på 90-talet (Twitter är sämst!)

Fantiserat av Bostongurka,

Minns du 90-talet? Klart du gör, om du läser detta lär du vara lika gammal (och bitter) som jag. Som bekant hör 90-talet till ett av de få undantagen som bekräftar regeln "det var bättre förr". För allt från 90-talet var kass och årtiondet lider än idag av en allmän identitetskris. Men det fanns ett ljus i mörkret: Den underbara unga webben - som mest bestod av självsnickrade hemsidor där allehanda bryderier dryftades. Det vill säga bloggar, innan begreppet blogg ens myntats. Så varför fanns dessa sidor? Jo, för att det var kul! Skriv vad du vill, låt andra läsa och tänka vad de vill. Inga megaföretag, inget (vettigt) att säga, bara öppenhjärtigt trams.

Så småningom startades dock den försämringsprocess av webben som pågår än idag. I denna finns många viktiga (och desto fler oviktiga) aktörer. En dylik var såklart Twitter.

Twitter är sämst.

Några grundprinciper för Twitter var att:

Cirka tio år senare kom någon på att tjänstens kvalitetsribba var placerad lite väl lågt och antalet tecken utökades till 280. Om detta flyttade ribban upp eller ner är oklart.

Något snille beslutade också att införa trådar. Alltså en serie med meddelanden som hänger samman och kan läsas igenom uppifrån och ner. På det sättet kan man ha korta innehållslösa meddelanden och ändå ha en lång text som är uppdelad så att den blir extra jobbigt att läsa. Det sämsta av två världar!

Vet ni nåt mer som är sammanhängande och kan läsas uppifrån och ner? Ja - det kallas "vanlig text", och fanns på bloggar 20 år innan denna idioti föstes ut i dagens ljus. En av Twitters grundprinciper, det vill säga att alla meddelanden är korta, har frångåtts. Men istället för att bara tillåta hur långa meddelanden som helst har man hittat på en sorts klipp och klistra-lösning där korta meddelanden tejpas ihop efter varandra som post it-lappar. Allt för att skapa något som är sämre än en enkel blogg.

Enda anledningen att detta finns är att Twitter är störst. Och det fortsätter att vara störst genom att vara kass.

Ta tillbaka den gamla fulwebben genom att starta en blogg du med! Säkert kan vi få jätten på fall. Tillsammans är vi dussintals (minst).