bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Topp 10: Topp 10-listor är värdelösa

Sammanklagat av Bostongurka,

Precis som allt annat har det gått fullständigt åt skogen med journalistiken och som vanligt är allt helt och hållet internets fel. Istället för långa och välskrivna artiklar envisas vissa haverister med att proppa det stackars sanningssökande folket fullt med idioti i lagom stora munsbitar i form av listartiklar.

Härmed presenterar jag min (fullständiga) lista över allt som är fel med listartiklar.

  1. Ordningen är fel. Siffran 1 kommer först, alltså ska man börja på 1. Alltid. Dessutom sparar man väldigt mycket tid. Det bästa kommer ju först. Och om det bästa visar sig vara kass (det är alltid kass) så slipper man titta på allt annat som ju är ännu värre.
  2. Listan är för lång. Den är så lång för att det ska kunna visas mer reklam.
  3. Tips: Köp vattenkran med inbyggd hårtork, jättepraktiskt.
  4. Det krävs jobb för att skriva en sammanhängande artikel. Det måste finnas en början och ett slut. Och en röd tråd, alltså något smart mellan början och slut. För den journalist som bara har osammanhängande jox att skriva om passar listformatet därför perfekt. Läsaren behandlas som ett får som inte kan koncentrera sig i mer än 10 sekunder för mer behövs inte för detta barnmatsskedsformat av information.
  5. Om listan innehåller tips så läggs det lika mycket energi på själva innehållet som att avråda alla att prova tipsen själva. Smarta lifehacks? Snarare deathhacks!
  6. Många punkter är bara utfyllnad och har inget värde. De saknar relevans och fyller lika stor funktion som frigolitbitar i en redan öppnad förpackning.
  7. Lifehack: Visste du att frigolitemballage är ogiftigt och går att äta? (Brasklapp: Prova inte, för då dör du.)
  8. För den som skriver listan handlar allt om att lura någon att börja läsa den. För den som läser listan handlar det bara om att komma till nummer 1 på listan så att man inte känner att man blivit lurad i onödan. Pressfrihet? Snarare frihet att pressa folk - på att slösa bort sin tid!
  9. (Kort paus från allt klagande)
  10. Och på förstaplats (dvs tiondeplats): ingenting såklart.

Tack och hej.