bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Semester är onödigt

Sammansvärjt av Bostongurka,

Sedan den första chartrade turistbombaren gav sig av på 70-talet, laddad med konsumtionsglada medelklassare, har intresset för att ge sig iväg på någon menlös resa för en vecka eller två bara ökat. Men varför? Det är dags att objektivt utvärdera för- och nackdelarna med att resa (fast med tanke på att resandet är ett meningslöst slöseri med tid och pengar kommer jag bara att titta på nackdelarna).

En sak som ofta sägs är att det är billigare att konsumera utomlands. Det kan påstås att det kostar, säg 5000* baht att ta en öl i Thailand. Detta belopp motsvarar endast 10** kronor, alltså jättebilligt! Men - vet ni var man också kan köpa en öl för 10 kronor? Jo - på Systembolaget***! Och då sparar man flygbiljetten på 20000**** kronor.

* Påhittad kostnad.
** Påhittad växelkurs.
*** Påhittad kostnad.
**** Påhittad kostnad.

(Siffrorna ovan stämmer eventuellt inte helt, eller ens alls, men de stöder min hypotes och därför får de duga. Vi ska inte låta detaljerna komma i vägen för ett i övrigt sunt resonemang.)

Det sägs också ofta att man åker på semester utomlands för att man vill komma bort från Sveriges dåliga och kalla väder. För det första är detta helt fel. Sveriges väder är bra och varmt. För det andra lockas människor likväl av varmt väder som av kallt. Faktum är att de dyraste resorna går till de kallaste och mest ogästvänliga resmålen. Exempel:

Bra väder lockar. Dåligt väder lockar likaså. Vädret kvittar alltså.

Men, säger turisten - maten då? En äkta italiensk pizza är väl något helt annat än slafsen på hörnet här hemma? Jodå, det kan nog stämma och vissa betalar visst dyrt för en kulinarisk upplevelse. Väl utomlands vågar de järvaste till och med äta på restauranger som kan ligga på flera hundra meters avstånd utanför hotellområdets trygga murar. Men är detta ens nödvändigt? Naturligtvis inte. Det finns enklare och smartare sätt.

Säg att vi vill smaka äkta italiensk pizza. Då gör man såhär:

  1. Köp ett stort kuvert (gärna vadderat).
  2. Skriv din beställning på en lapp (exempel: "hawaii med kebab, pommes och extra kebabsås"). Lägg lappen i kuvertert.
  3. Lägg också in ett par hundralappar eller så i kuvertet (ska räcka till pizza + frakt).
  4. Stäng kuvertet.
  5. Inse att instruktioner saknas; riv upp kuvertert och komplettera lappen: "Gör pizzan, lägg i kuvertert, skicka till Konkursgränd 13 i Motala, tack på förhand."

På kuvertet skriver du adressen till en bra pizzeria i Italien (typ "Till Pizzeria Milano i Neapel") och lägg på posten. Gör detta gärna i god tid innan helgen, ibland tar det ett några dagar innan pizzan dimper ner.

Detta är inte helt perfekt. Risken finns förstås att posten slarvar bort pizzan, eller att man får stark sås istället för svag. Men tänk bara på att du slipper Arlandas jobbiga säkerhetskontroll så är det värt besväret.

Det är härligt att veta att man kan stanna hemma och trots det uppleva allt det som folk i vanliga fall påstår sig bara kunna drömma om.