bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Modern minimalism är trams

Effektiviserat av Bostongurka,

Det är kört med jorden. Vår gränslösa konsumtion har kört den i botten och det verkar inte bli bättre: Det är helt enkelt för kul att gräva upp kobolt ur marken, låta en förorenande fabrik tillverka batterier av det, stoppa in batteriet i en plastig leksak som går sönder efter fem minuter och sedan kasta ut den genom bilrutan tillbaks i naturen (det är det som kallas kretslopp).

Men det kanske finns en räddning ändå: Minimalismen. Färre saker betyder ju att mindre resurser går åt att tillverka och hantera det som ändå bara är värdelöst skräp och som snarare påverkar våra liv negativt än att berika dem.

Vad enkelt, tänker du kanske. Alla mina prylproblem och all min klimatångest kan alltså fixas i två enkla steg:

  1. Släng allt onödigt skräp
  2. Köp aldrig någonsin något mer i hela livet (eventuellt dock mat)

En enkel lösning kanske. Men fel. Eller OK, inte fel, men i alla fall inte rätt. För helt utan saker klarar man sig ju inte, så det gäller istället att tänka effektivt.

Det vi behöver är saker som överlappar och sedan att välja den optimala av dessa: Den som i praktiken gör de andra sakerna onödiga.

Exempel: Tänk att du har två ryggsäckar, en stor och en liten. Då behöver man ju egentligen bara en av dem - den stora kan ju göra allt som den lilla kan! (Vi antar naturligtvis att en ryggsäcks enda funktion är att rymma så många saker som möjligt.)

Det finns gott om sådana överlappningar. Ett bra exempel är shoppingväska på hjul kontra skottkärra. En shoppingväska kan man använda till att:

Med en skottkärra kan man:

Skottkärran är alltså överlägsen och gör shoppingväskan överflödig.

Säkert kan skottkärran också ersätta en trolley när man är ute och reser, sålänge man har att göra med rätt sorts personal vid incheckning på flygplatsen.

Alltså: Om man har olika alternativ och ett av dem kan göra flera saker, välj den! Lite omständligare till en början kanske men man vänjer sig nog.

Fler exempel:

Bäst är förstås om man kan eliminera många saker på en gång. Varför har man till exempel så många borstar? Tandborste, diskborste, toaborste, sopborste - välj en!

Jag hoppas att detta kan inspirera andra till ett enklare och mer effektivt liv.