bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Frukt har för dålig ergonomi

Ihopmosat av Bostongurka,

Äpple. Päron. Kärt barn har många namn, som man brukar säga. Men nu handlar inte denna artikel om barn som kallas päron, utan om frukt. Och varför frukt aldrig kommer att slå på bred front.

Vi börjar från början. Och början är mat. För vad är frukt? Jo, mat. Och mat äter man för att bli mätt. Helst ska det gå snabbt så att man inte behöver lämna samhällets ekorrhjul längre än nödvändigt. Det viktigaste för de allra flesta människor när de äter är hur snabbt och smidigt födointaget går (att människor fungerar så är ett allmänt känt faktum). Andra faktorer är rimligtvis sekundära, så länge maten kan anses "ätlig" (ett flexibelt begrepp).

Frukt verkar ju till en början smart eftersom man direkt har flera fördelar:

Så, allt bra med frukt alltså? En rationell människa laddar nu alltså upp med äpplen, kiwifrukter, bananer, päron och så vidare i förhoppningen att spara tid och pengar. Men vi har ju inte tagit upp den stora nackdelen än:

Katastrofal ergonomi

Innan vi börjar: Begreppet ergonomi är oerhört luddigt och dess betydelse har förgiftats och förvanskats av företag som försöker lura oss att köpa kontorsstolar utformade som cykelsadlar för att motverka ryggont (hade du inte ont i ryggen innan lär du få det nu). Den mer korrekta definitionen är: "Omgivning mot människan - vem vinner?" Om du märker att omgivningen gör allt för att göra slut på dig, gärna på ett jobbigt sätt, upplever du alltså dålig ergonomi. Exempel: En trevlig skogspromenad i solskenet - bra ergonomi. Bli jagad av en ilsken björn genom skogen med en sten i skon - dålig ergonomi. Denna - mer korrekta och stringenta - definition av ergonomi används fortsättningsvis.

Några exempel på frukts dåliga ergonomi:

Jag kan fortsätta hur länge som helst - listan över problem är lång och konsekvenserna allvarliga. Om någon frukt läser detta - skärpning! Red upp detta, eller så gör evolutionen det åt er.