bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Flest mål ska inte betyda vinst

Ihopsparkat av Bostongurka

Sport. Om man ska tro SVT, den tredje viktigaste företeelsen i världen (etta är nyheterna och tvåa är vädret). Men sport är dumt. Och då menar jag inte det uppenbara i att sport är dumt (som att springa runt i en oval eller sätta ett spjut i gräset ganska långt bort). Nä, det finns speciellt en dum sak som det talas väldigt lite om och som gör att sport, i alla fall bollsporter, belönar vissa och straffar andra.

Titta på fotboll. Man kan ju tro att det är rätt enkelt: Den som gör flest mål vinner. Men det stämmer inte alls. (Eller, till stor del stämmer det kanske. Du får se strax.) Exempel: Två lag spelar mot varann. Vi kan kalla lagen för Juleskum SK och Vinterdäck IF (kan röra sig om något slags sponsring). Juleskum SK gör 1-0 och går således upp i ledning. Om matchen nu slutar vinner alltså Juleskum SK och Vinterdäck IF får bita i förnedringens bittra frukt. Men säg nu att Vinterdäck IF gör mål. De har då, precis som Juleskum SK tidigare gjorde, också gjort exakt ett mål. Men om matchen slutar nu, vinner ingen, det står ju 1-1. Men logiskt sett borde båda lagen vinna. De har båda gjort ett mål mot sin motståndare. När Juleskum IF gjorde mål skulle ju detta räckt till vinst. Men Vinterdäck IF måste göra två mål för att hamna i samma situation som Juleskum SK just var. Och detta är en stor brist i systemet.

Nu kanske du tänker: "Jamen om båda lagen gör ett mål var, så blir det ju lika. Så ingen vinner men man får var sitt poäng att ta med hem."

Och det stämmer kanske. Men det betyder inte att jag måste tycka att det är rätt!

Ett bättre system

I vilket fall kan det hela förbättras. Jag föreslår följande system:

Och så vidare! Jag hoppas att ni kan fylla i resten själva (2-2, 3-2 etc.) för jag hade lite svårt att hänga med.

Ett annat, godtyckligare system

Det var en lösning. Sen kan man lyfta blicken lite. Det känns lite väl smalt att bara betrakta antal mål när vinnaren ska koras? Om man tittar på exempelvis privata företag så deltar de också i en sorts tävling med varandra, men vem som vinner kan inte bestämmas av en enda faktor. Tillgångar, omsättning, personalstyrka och många andra saker kan mäta ett företags framgång. Vinst kan verka mest naturligt, men ett företag som är lite smart kan göra brakförlust i flera år och ändå vara värderat till miljarder! Eftersom denna kombination av fantasi och godtycklighet fungerar så bra inom den privata sektorn så borde ett liknande system såklart användas även inom sporten.

Alternativ till antal mål för att avgöra vinst:

Det är viktigt att poängtera att det inte är antalet mål som ska bestämma vinnaren, utan vad man tycker. Och det är vi nog alla överens om.