bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Bussen väntar inte på någon

Uppdiktat av Bostongurka,

Kollektivtrafik. I grund och botten något vettigt och smart. Har du ingen bil? Du kan åka med någon annan - denna någon annan (kommunen) har hela bussar där du är välkommen! Var på rätt plats, kliv på, betala (inte med kontanter för då får du veta att du lever) och bara åk med! Inget konstigt så långt.

Eller? För det finns ett stort problem.

Prova att vara 5 minuter tidig till bussen. Du måste nu vänta 5 minuter. Alltså har vi slösat bort 5 minuter. Men 5 minuter är trots det kanske en rimlig marginal.

Prova sedan att vara 5 minuter sen till bussen. Du har nu missat bussen. Om den var den sista för dagen, kan du börja gå hem. Alltså har vi slösat bort, tja - timmar, kanske!

Varför måste vi alltid vänta på bussen när den inte väntar på oss? Svaret är såklart: För att kollektivtrafiken är uppbyggd kring fel principer. En princip är: Kom i tid. (Gäller inte för bussar, som ju själva verkar ha se tid som något fullständigt godtyckligt.) Denna skadliga princip måste avskaffas. Och det finns en enkel lösning.

Lösningen: Eftersläntrarbussen

För oss som inte finner oss i att vänta finns en extra buss som kommer exakt 5 minuter (kortare om turtätheten är hög) efter den ordinarie bussen. Så om man tittar på klockan och tänker "jag hinner nog" så ja - man hinner! För visst, man ser bussen försvinna i fjärran men bara några minuter senare kommer räddningen i form av eftersläntrarbussen. På detta sättet kan marginalerna minskas utan risk att mer än 5 minuter går till spillo.

För att detta ska fungera måste dock följande vara uppfyllt:

Jag tror ändå att man kan komma tillrätta med problemen och att detta överlägsna system kommer att vara ett faktum om två till tre år. Detta baserar jag på min livliga fantasi.