bostongurka

bloggen där jag klagar på saker

Bensin - miljövänligt, sparsamt, smart!

Fossila tankar från Bostongurka,

Nu ska det handla om något som det redan klagas på, nämligen fossila bränslen, eller mer specifikt, diesel eller bensin som vi tankar på macken. För visserligen är våra metallmonsters törstsläckare inte utan vissa mindre problem - som att de är svindyra, skadliga för naturen, och livsfarliga för människor (egenskaper som när jag tänker på det passar in lika bra på drivmedlen som bilarna själva) men eftersom nyttan utan tvekan uppväger kostnaderna och riskerna så är det lätt - och rätt! - att se mellan fingrarna.

Det som det dock inte talas så mycket om är vad vi kan lära oss av livet vid pumpen. För vi får trots allt vårt bränsle serverat på ett sätt som är både smart och smidigt - och inte minst, miljövänligt!

Punkt 1: Miljövänligheten. Bränsle är vätska. Köper vi andra vätskor ibland? Jodå. Mjölk till exempel. Och här har vi ett enormt problem. För vad gör man med ett paket mjölk? Jo, man dricker upp hela mjölken (helst allt på en gång och direkt ur paketet) och sen står man där med tom kartong i handen. En värdelös engångsartikel alltså som bara är att slänga! (Med en dum skruvkork av plast dessutom som ska källsorteras separat - endast detta idiotiska fenomen förtjänar ett eget klagblogginlägg! Kommer ni ihåg när mjölkförpackningen inte hade denna korkade kork?!?! Det var tider det!!!) Och detta stora miljöproblem är inget som drabbar bilisten. För det finns ju ingen förpackning. Leveransen är enkel och elegant - pumpa rätt in i bilen bara. Men det skulle inte förvåna mig om denna lyckliga tid snart är förbi - det är väl bara en tidsfråga innan Tetra Paks lobbyister myckats få pumpar förbjudna och bensin köps på Ica i enlitersförpackningar.

Punkt 2: Man får exakt så mycket man vill. Det kan vara jobbigt att köpa något i en fördefinierad mängd. Exempelvis att behöva välja mellan 33cl öl eller 50cl, när man vill ha 40cl. Eller tvingas köpa en hel klase bananer när man bara vill ha en halv. (En halv banan alltså, inte en halv klase. Det kan bli trassel vid kassan om man kommer med en halv banan tyvärr, här skulle jag rekommendera självscanning. Även om jag såklart annars är emot självscanning.) Så här är bensinpumpen ett föredöme som undviker dylika problem och konflikter som följer.

Punkt 3: Man kan inte ta mer än vad som får plats. Det bästa med att tanka är att bara sätta i pumpen, trycka in och låsa fast handtaget, och sedan ta ett steg tillbaka (och med en obeskrivlig fasa maktlöst betrakta hur siffrorna i överljudsfart rasslar iväg). När processen är klar hörs ett trevligt "klick" och pumpen stannar. En supersmart, helt mekanisk konstruktion ligger bakom att pumpen märker att tanken är full och på egen hand slår ifrån. Frågan är såklart nu: Varför ser vi inte denna konstruktion på fler ställen runt oss? Den borde vara precis överallt! Ett exempel: Du vill dricka bananjuice. Så du tar fram ett tomt glas (med en storlek motsvarande juicen av en halv banan) och börjar hälla juice från bananjuiceförpackningen. Men så kommer du på att oj, jag ska bara slösurfa lite på mobilen. Så du plockar fram mobilen medan du häller men märker inte att glaset fylls över bredden - och katastrofen är ett faktum. Med en relativt enkel konstruktion (jag bara antar att den är enkel) på förpackningen hade juicen bara klickat till när glaset varit fullt. Exakt hur en sådan förpackning ska konstrueras och vad den kan kosta återstår att reda ut, men samhällsnyttan är uppenbar då idag uppskattningsvis hundratusentals människor kommer försent till jobbet dagligen på grund av spilld bananjuice, något som kostar samhället uppskattningsvis miljarder.

Jag är övertygad om att dessa konstruktiva argument kommer att utgöra en viktig del av debatten om fossilbränslenas vara eller icke vara.